Dárek pro milířské děti k Mezinárodnímu dni dětí

Obecní úřad Milíře (okr. Tachov) spolu se sportovci TJ Milíře a místní organizací ČSSD připravili letos pro milířské děti k jejich svátku neobvyklý dárek. Zastupitelka paní Hana Špotová zorganizovala zájezd do Zámeckého statku v Újezdě nade Mží zvaného Žinafa.
Občanské sdružení ŽINAFA ve spolupráci s rodinnou farmou Slepičků zábavnou formou přibližují návštěvníkům život na farmě. Součástí prohlídky je malá ZOO, kde chovají hlavně zdomácnělá zvířata: ovce, kozy, slepice, koně, králíky, holuby, husy, krůty, ale potkáte zde i lamu, velblouda, pštrosy, bažanty a pávy.
A tak není divu, že děti se na výlet dlouho předem těšily. Krátce po půl osmé ráno vyjel z Milířů autobus zcela obsazený dětmi, s těmi nejmenšími jeli také jejich rodiče. Farmou je prováděl lektor, který již má zkušenosti s poutavým vyprávěním a zároveň je ošetřovatelem zvířátek. Děti se nemohly od zvířátek odloučit, ale program výpravy byl k času neúprosný.
Na Zámeckém statku děti zhlédly, a dokonce směly i vyzkoušet starou zemědělskou techniku, jako je kombajn, řezačka a sekačka, navštívily expozici dobových strojů – orné stroje, kočáry za koně, hasičský vůz. Tady zase byli unesení zvláště chlapci, které nebylo možno dostat od strojů. Na závěr všichni směli nahlédnout do domku pro čeledníky, který vypráví o dřívějším životě na vesnici.
„Myslím, že činnost tohoto občanského sdružení je více než chvályhodná, dětem se tu moc líbilo a nemohli jsme je dostat odsud, ačkoli jsme jim nabízeli další velmi přitažlivou část naší výpravy,“ hovoří paní Špotová, organizátorka zájezdu.
Další cesta tedy vedla na přehradní nádrž Hracholusky. Tady nastoupili na parník, jímž se plavili od přehradní hráze až na počátek přehrady Butov.
„Děti byly plavbou nadšené, mávaly lidem stojícím na březích, ale nejsilnějším zážitkem bylo, když z rákosové chatrče stojící přímo ve vodě vykoukl opravdový vodník,“ říká Špotová. „Mával na nás, hrozil, ale nakonec se s námi docela přívětivě rozloučil,“ dodává.
Autobus mezitím přejel po silnici do Butova a odtud už se odjíždělo domů.„Některé děti při zpáteční cestě v autobuse usnuly únavou, ale většina nadšeně vzpomínala na všechno, co jsme během celého dne prožili,“ hodnotí výlet Špotová. „Zájezd se nám vydařil, měli jsme velkou radost, že se dětem líbil a že se nám povedlo i počasí.“
„Chtěli bychom poděkovat pracovníkům farmy Žinafa za úžasnou prohlídku celého areálu,“doplňuje zastupitel a člen TJ Milíře Vladimír Špot, „ale také perfektnímu panu řidiči autobusu a samozřejmě našim sponzorům, bez nichž bychom tuto akci nemohli pro děti uspořádat.“

Mgr. Jana Terelová, Milíře