Poslanec Votava pozval starosty na svojšínský zámek

Další seminář, tentokrát na téma záchrany památek uspořádal pro starosty Tachovska i představitele občanských sdružení poslanec Václav Votava. Seminář se konal 19. 9. v prostorách svojšínského zámku, který si účastníci před samotným zahájením mohli v doprovodu starosty Karla Petráně prohlédnout. Zdejší zámek je sám o sobě příkladem památky, kterou se systematickou a vytrvalou prací, nadšením starosty a dalších občanů daří postupně rekonstruovat a přivádět k životu, přestože je v majetku obce s nicotným rozpočtem.

Hlavním hostem semináře byla náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková. Ta byla mile překvapena velkou účastí (sešla se skoro čtyřicítka účastníků) a ocenila, že poslanec Votava nesedí v kanceláři, ale naplňuje svůj poslanecký mandát tímto způsobem, tedy zprostředkováváním informací do svého regionu.

“Seminář svým spůsobem navazuje na předchozí seminář o cestovním ruchu, protože památky jsou jedna z věcí, které do našeho hospodářsky slabého okresu mohou přivést turisty. A myslím si, bohužel, že vůči památkám máme poměrně velký dluh,” uvedl poslanec Votava.

“Ano, Tachovsko a příhraniční oblasti vzhledem historickým souvislostem stále vnímáme jako problémové,” souhlasila Dr. Matoušková. “Díky poválečnému vysídlení a dosídlení tu lidé ztratili vztah ke krajině a památkám, což se projevilo v péči o ně. Nyní se ale situace mění. Pro ministerstvo kultury jsou stěžejními parnery města a obce, ale vnímáme i rozmanch neziskových občanských sdružení. Uvědomujeme si jejich význam a chceme se jim věnovat.” Doktorka Matoušková se v regionu dobře orientuje a uvedla řadu příkladů práce OS. Její slova potvrdily i následující prezentace obcí a občanských sdružení. Velmi aktivně si už léta vede MAS Český Západ, jejíž předsedkyně Miroslava Válová zmínila nejen úspěchy, ale i problémy, s kterými se OS potýkají – je to hlavně nutnost předfinancování, nebo neexistence dotací na projektovou přípravu. Prezentovalo se tu ale i zatím málo známé sdružení Dubec sobě, které v obci o 32 obyvatelích dokázalo úspěšně rozjet opravu dominanty obce kostela Archanděla Michaela a má i další plány. S originálním nápadem přišel Kulturní a okrašlovací spolek v Plané, inspiroval se v ZOO, ale místo zvířátek nabídl k adopci drobné památky, většinou kamenné kříže v okolí Plané. “Zkusili jsme nabídnout do péče 15 památek a do měsíce jsme měli “vyprodáno”. O některé se nám hlásili i tři zájemci,” pochlubil se Miloslav Antropius.

Dobře si vedla některá města i malé obce. Kostelec si nechal převést od církve do vlastnictví všechny památky na území obce a letos získal v soutěži Vesnice roku Zlatou cihlu za rekonstrukci Santiniho kaple Sv. Vojtěch a Sv. Václav v Ostrově u Stříbra. Ta byla i cílem exkurze po semináři. Pavel Bluma z investičního odboru MěÚ Tachov seznámil s historií Jízdárny ve Světcích. Ten, kdo dnes tuto památku navštíví, si už jen těžko představí, že v roce 2003 to byla ruina před spadnutím, která neměla šanci přežít další zimu. Od té doby zde bylo postupně proinvestováno 65 miliónů a v roce 2010 byla prohlášena pátou národní kulturní památkou Tachovska.