Náštěva stříbrských seniorů v Senátu

Tachovský deník | 16.7.2012 | Rubrika: Servis | Strana: 7 |

Stříbro, Praha – V prosinci loňského roku uspořádal poslanec Václav Votava výlet do Poslanecké sněmovny a do Lidového domu, na konci června jeli zájemci do Senátu Parlamentu České republiky,což pro změnu zprostředkoval senátor Miroslav Nenutil. Plný autobus zamířil ku Praze a zde nás už čekali oba jmenovaní pánové. Po obvyklých formalitách jsme vstoupili do nádherného Valdštejnského paláce, kde je sídlo Senátu. Historickými sály nás prováděla profesionální průvodkyně.
Vždy, když přijdu do Valdštejnovy audienční síně, mám velkou touhu promluvit o Adamu Trčkovi z Lípy. Milí čtenáři, alespoň vám připomenu, že Adam Trčka z Lípy byl zavražděn společně s Albrechtem z Valdštejna v únoru roku 1634. Pak ostatky zavražděných ležely dva roky v minoritském klášteře ve Stříbře a do roku 1953 zde zůstaly jen dvě kostry – Adama Trčky a hraběte Kinského. V tom roce 1953 se opravovala budova minoritského kláštera, které se říkalo fara. Dělníci nalézali velké množství různých kostí, takže první kostru, nalezenou na neobvyklém místě, nechali vyvézt na smetiště. To byl hrabě Kinský. Teprve ke druhé byl povolán vojenský lékař a postupně vyšlo najevo, že je to Adam Trčka z Lípy. Lebka měla odseknutý vrchlík lebeční kosti. Dodnes je v našem muzeu, ale už se nevystavuje. Nyní zpět k výletu.
Prohlédli jsme si i jednací sál Senátu, bývalou Valdštejnovu konírnu. Seděli jsme v lavicích senátorů, četli si jména těch, pro které byla určena, pan senátor Nenutil k nám mluvil o funkci Senátu a jeho úkolech. Pozval mezi nás Miroslava Antla, senátora za ČSSD. Tento pán je známý svým neohroženým postupem proti korupci a pracuje v Senátu jako předseda ústavně – právního výboru, jehož členem je také náš senátor pan Nenutil. Z celé situace bylo vidět, že se pánové dobře znají a navzájem si jeden druhého váží za práci v senátu. I oběd v senátorské jídelně byl zážitkem, vedle nás obědval pan senátor MUDr. Přemysl Sobotka, první místopředseda Senátu PČR, možná budoucí prezident. Za ním jezdí každoročně představitelé stříbrského Hornicko – historického spolku. Pak jsme prošli nádhernou Valdštejnskou zahradou a autobusem odjeli do pražské botanické zahrady.
To je krásy na světě!V délce tří kilometrů jsme obdivovali severoamerickou polopoušť, flóru Středomoří a Turecka, rašeliništní rostliny, stínomilné trvalky, lesní biotopy Severní Ameriky, japonskou zahradu. Na některých místech se otevírá neobvyklý pohled na Hradčany, chrám svatého Víta, Dejvické náměstí, Strahov s klášterem a rozhlednou, Žižkov s památníkem a vysílačem. Ještě nám počasí přálo, ani nepršelo, ani nebylo přílišné vedro. Vše bylo krásné, to vše pro nás připravil pan senátor Nenutil, tak jako před Vánoci pan poslanec Votava.